Cursussen

GROEPSCURSUSSEN


• STARTERSCURSUS LEER JE EIGEN FOTOTOESTEL ONTDEKKEN

• CURSUS FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS VOORJAAR 2025

• CURSUS VOOR GEVORDERDEN

Mijn visie

In de les ondersteun ik de cursisten bij het maken van hun foto’s en de bijbehorende instellingen op de camera. Door het verschil te laten zien wat een bepaalde instelling doet, zet ik de foto’s naast elkaar. Zo kan je visueel zien wat het verschil is. Ik besteed veel aandacht in de lichtomstandigheden lezen van je onderwerp waarvan je een foto van wil maken.

Fotografie is waarnemen, maar wat is waar? Dat bepaalt de fotograaf zelf. Nu is tegenwoordig met de kunstmatige intelligentie in de fototoestellen handig, maar geeft ook een algemeen geaccepteerd plaatje. Er zit veel psychologie en algoritmes ingebouwd in de automatische instellingen van de hedendaagse camera’s en mobiele telefoons. En dat is handig want wij kijken anders met onze 2 ogen dan de enkele oog (lens) van de camera. Dit is ook waarom we vaak teleurgesteld zijn als we de foto’s bekijken die we gemaakt hebben. We nemen waar met verschillende zintuigen waaronder onze ogen. Maar de foto is een plat 2 dimensionaal plaatje, terwijl we de omgeving 3 dimensioneel waarnemen. Wij kunnen de diepte zien met onze 2 ogen, dat kan het fototoestel niet. Dat is in essentie de kunst van het fotograferen. Het vertalen van de 3 dimensionale wereld naar een foto die dit imiteert.
Door te observeren hoe je fotografeert, ga ik zo veel mogelijk met jullie op pad om op locatie te fotograferen. Dit vereist flexibiliteit en improvisatie van ons allen. Dat is ook wat fotografie inhoud: licht en omstandigheden veranderen ook voortdurend.

Maak je een foto om de familie herinnering vast te leggen of wil je een creatief beeld maken?

Om herinneringen vast te leggen zijn de vele onderwerp van de voor instel keuzes op de camera handige gereedschappen. Maar je moet wel weten of je bij wijze van spreken een schroevendraaier of zaag nodig hebt. Om het fototoestel van de volautomaat te zetten en te beslissen wat dan wel een goede keuze is, leer je in de beginnerscursus. Door gebruik te maken van de vele voorinstellingen fotografeer je in het JPG formaat. Zo kan je meteen de foto’s delen en hoef je geen of weinig na te bewerken.

Wat de camera als goede belichting voorstelt is nog niet wat jij voor ogen had. Als jij dit bent is de gevorderden cursus een goede keuze. Er zijn nu zoveel mogelijkheden en instellingen op camera dat je snel de weg kwijt raakt. Met een goede kennis van de fotografie is een dure ingewikkelde camera niet nodig.
Maar welk type camera is wel belangrijk. Zo kan je denken aan een de oude spiegelreflexcamera, Systeemcamera, compact camera, bridge camera enz. camera’s met verwisselbare lenzen. En in al deze verschillende type camera’s zitten verschillende sensorformaten. En juist het sensorformaat heeft veel invloed op het uiteindelijke karakter en stijl van de foto. Ook de ergonomie van de camera is belangrijk. Waar zitten de belangrijkste knoppen en instelschijven

Wat ben jij voor fotograaf? reportage, mensen, landschappen, dieren? vind je het nabewerken van de foto’s leuk. Naar het eindresultaat van je foto, zijn er verschillende routes mogelijk. Nu kan je kiezen om in het RAW bestandsformaat te fotograferen. Dat is wel een andere fotografische werkwijze. Hiermee kan je in de nabewerking later beslissen welke kleuren en contrasten je in de foto wil hebben. Hiervoor heb je wel een nabewerkingsprogramma nodig waar je dit in kan doen.
Bij het fotograferen zijn dan de hulpmiddelen zoals het histogram nuttig. De diafragma en sluitertijd combinatie zijn dan belangrijke creatieve beslissingen. Over of onderbelichten en wat je scherp wil hebben kan je het verhaal in de foto vertellen. Wat je in het beeld zet en wat niet. Het creatieve aspect, het op gevoel dingen te doen en out off the box denken, is minstens zo belangrijk.

Uiteindelijk is de fotografische kennis in principe hetzelfde als in 1973 toen ik met fotograferen ben begonnen. Sommige fotografische benamingen zijn naar digitale terminologie geëvalueerd maar in de basis niets anders dan toen we nog met negatieven en kleurendia’s werkten.